< nazaj na dogodke

13. oktober 2018

Kraj: Smuk nad Semičem

OZVVS Bela krajina

20 let Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Bela krajina

Zadnjega septembra letos je minilo natanko dvajset let od ustanovitvenega zbora Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Bela krajina. Z namenom primerne obeležitve te pomembne obletnice smo belokranjski veterani vojne za Slovenijo v soboto, 13. oktobra, na Smuku nad Semičem pripravili in izvedli slovesnost, ki smo jo združili s tradicionalnim kostanjevim piknikom.

 

Ob okrogli obletnici smo veterani izdali tudi bilten na kar 49 straneh, ki opisuje pot, ki smo jo prehodili v minulih dvajsetih letih. Bilten je prejel vsak član našega območnega združenja.

 

V prelepem jesenskem popoldnevu smo se zbrali na Smuku, kjer so prizadevni člani našega združenja pripravili vse potrebno, da se je slovesnost ob 15. uri lahko začela. Na prireditvenem prostoru smo postavili tudi razstavo dokumentov o pripravah na osamosvojitev Slovenije in obrambi le-te v Beli krajini.

 

Na slovesnosti nas je najprej pozdravil predsednik OZVVS Bela krajina Matija Brunskole, za njim pa nas je nagovorila županja občine Semič Polona Kambič. Slavnostni govor pa je imel predsednik krovne veteranske organizacije generalmajor Ladislav Lipič. V svojem nagovoru je belokranjskim veteranom izrazil pohvalo za naše uspešno delo, dotaknil pa se je tudi 50-letnice Teritorialne obrambe Slovenije.

 

V nadaljevanju so bila podeljena priznanja najbolj prizadevnim belokranjskim veteranom in zahvale vsem tistim, ki sodelujejo pri našem uspešnem delu.

 

Vso slovesnost je prežemal priložnostni kulturni program z mnogimi nastopajočimi Belokranjci, prireditev pa je lepo povezovala Maja Brunskole.

 

Nadaljevali smo s tradicionalnim vsakoletnim kostanjevim piknikom. Najprej smo imeli malico, nato pa smo se posladkali s pečenim kostanjem in letošnjim belokranjskim moštom, ki so ga prispevali številni naši člani veterani-vinogradniki. Sledila so zabavna športna tekmovanja, kjer so se ekipe pomerile v različnih igrah.

 

Vzporedno je potekala tudi humanitarna akcija zbiranja srestev za hudo bolnega Marjana Jermana s Sel pri Otovcu, za katerega smo preko ocenjevanja višine obešenih dobrot zbrali 374 EUR.

 

Na letošnji slovesnosti, združeni s piknikom, se nas je na Smuku zbralo preko 220. Poleg uglednih gostov so prišli še naši prijatelji-veterani iz Kočevja, iz dolenjskega OZVVS in z druge strani Kolpe – UDVDR Ozalj. Kar trideset naših članov pa je dogodek polepšalo s prihodom v svečanih uniformah.

 

Fotografije: Peter Golobič in Miran Kapele

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 16. 10. 2018
    dobitniki priznanj


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1080
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1066
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 17.08.2022 18:35:02 | čas izdelave strani: 0,435s