< nazaj na dogodke

05. maj 2018

Kraj: Metlika - Krašnji vrh - Radovica

OZVVS Bela krajina

Tradicionalni 11. pohod veteranov na Krašnji vrh

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Bela krajina v vsakoletni program dela vključimo tudi veteranski pohod iz Metlike na 542 m visoki Krašnji vrh. Tako smo v soboto, 5. maja 2018, organizirali in izvedli že 11. pohod veteranov na Krašnji vrh na območju občine Metlika.

 

V sobotnem jutru, ki je bilo kot naročeno za aktivnosti v naravi, se nas je skoraj 50 zbralo na metliškem Pungartu. Letos so se nam na pohodu pridružili tudi prijatelji – veterani iz OZVVS Kočevja, Trebnjega in Grosuplja in ZSČ Bele krajine.

 

Po uvodnem nagovoru predsednika OZVVS Bela krajina Matije Brunskoleta in predsednika Planinskega društva Metlika Branka Brodariča smo se s prapori na čelu kolone in planinskimi vodniki pohodniki odpravili skozi staro metliško jedro, po mostičku prečkali potok Obrh, mimo vasi Čurile, do vasi Rosalnice, kjer smo imeli prvo postojanko. Družina Jenič nas je prijazno pogostila z belokranjskimi pogačami in domačo, pohodniško pijačo, od koder smo se zadovoljni odpravili mimo znanega romarskega središča Tri fare v Rosalnicah.

 

Ustavili smo se na Vinomeru, kjer nam je naš član Anton Šuklje zelo zanimivo predstavil dogodke na območju Bele krajine v času osamosvojitvene vojne, kjer je bil poudarek na zbirnem centru za prebežnike iz JLA, ki se je nahajal v neposredni bližini našega postanka. Pot smo nadaljevali proti vinomerskim steljnikom, kjer smo tudi mi izkoristili priložnost za spominsko fotografiranje naših praporščakov s prapori ob napisu Pozdrav iz Bele krajine, kjer se velikokrat ustavijo turisti in fotografi naredijo najlepše spominske fotografije mladoporočencev med steljniki.

 

Pred zadnjim vzponom na Krašnji vrh smo se ustavili pod vasjo Radovica, kjer sta nas z domačo pijačo osvežila Anton in Nada Krašovec. Tako je bil naš vzpon na Krašnji vrh lažji, predvsem pa smo imeli prijazen sprejem metliških planincev, ki so nas, po okrepčilu s strani OZVVS Bela krajina s pečenim odojkom, seznanili še posebej z dvema zanimivostima v bližini planinskega doma, in sicer z razglednim stolpom in učno plezalno steno.

 

Po prijetnem druženju smo se spustili v bližnjo vas Radovica, od koder smo se z organiziranim prevozom odpravili v Metliko. Tudi letošnji pohod je minil v lepem vremenu in v sproščenem razpoloženju udeležencev.

 

 

Fotografije:    Renata in Nastja Brunskole

 Vir: Matija Brunskole

Slikovne priloge

 • 14. 05. 2018
  razlaga poti

 • 14. 05. 2018
  kratek počitek

 • 14. 05. 2018
  pozdrav pohodnikom

 • 14. 05. 2018
  po brvi


 • 14. 05. 2018
  pohodniki

 • 14. 05. 2018
  Pozdrav predsednika

 • 14. 05. 2018
  pohodniki


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1337
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1326
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 17.08.2022 19:16:36 | čas izdelave strani: 0,405s