< nazaj na dogodke

15. marec 2018

Kraj: Kulturni center Semič

OZVVS Bela krajina

Učna ura novejše zgodovine Slovenije

Belokranjski veterani smo si zadali nalogo, da odraščajočo mladino seznanjamo z novejšo zgodovino, še posebej s procesom osamosvajanja Slovenije, katerega udeleženci smo bili tudi sami.

 

Tako smo se za torek, 13. marca 2018, s semiško Osnovno šolo Belokranjskega odreda dogovorili, da bomo učencem zaključnih razredov predstavili ta del naše zgodovine.

 

Dopoldne tega dne smo štirje člani OZVVS Bela krajina pričakali dva deveta razreda (osemindvajset učencev) in dva učitelja v avli semiškega Kulturnega centra. Udeležence je najprej pozdravil član predsedstva OZVVS in semiški podžupan Bojan Jakša. V nadaljevanju pa je besedo prevzel naš častni predsednik Branko Kobetič.

 

Učencem je najprej nazorno predstavil razmere, ki so privedle do procesa osamosvajanja Slovenije, priprave in sam potek osamosvajanja. V nadaljevanju pa se je osredotočil na osamosvojitveno vojno in še posebej na dogodke na našem področju – v Beli krajini.

 

Prisotni so pozorno in z zanimanjem prisluhnili predavatelju, še posebej jih je pritegnila razlaga dogodkov, v katerih je predavatelj osebno sodeloval ali jih celo vodil.

 

V nadaljevanju smo učencem predstavili še razstavo dokumentov »Bela krajina za samostojno Slovenijo 1990-91«, ki je v avli semiškega Kulturnega centra postavljena od našega letnega zbora 23.2.2018. Na koncu našega poučnega druženja pa smo jim predali še izvod našega »Zbornika o vlogi TO v procesu osamosvajanja«, ki bo obogatil šolsko knjižnico.

 

Letošnje druženje z devetošolci je bilo že drugo po vrsti: lani smo belokranjski veterani na podoben način, vendar pa na terenu, osamosvojitveni proces prav tako uspešno predstavili metliškim devetošolcem.

 

Skupaj s prisotnima učiteljema smo ugotovili, da je ta svetli del slovenske zgodovine v učbenikih predstavljen preskromno in da so za mladi rod zato taka srečanja še kako dobrodošla.

 

 

Fotografije:    Bojan Jakša, Peter Golobič

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 15. 03. 2018
    učna ura


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 5439
št. pogledov trenutnega uporabnika: 5429
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 17.08.2022 17:46:39 | čas izdelave strani: 0,426s