< nazaj na dogodke

03. junij 2017

Kraj: Črnomelj, Vražji kamen, Otok, Metlika

OZVVS Bela krajina

Učna ura za metliške devetošolce

OZVVS Bela krajina je že v letnem načrtu dela za 2017 predvidela delo z mladimi. G. Anton Krašovec, član predsedstva OZVVS ter predsednik OZSČ Bela krajina (hkrati tudi podpredsednik ZSČ Slovenije) se je dogovoril  z ravnateljico Osnovne šole Metlika, g. Željko Janjac, da učencem 9. razredov te šole predstavimo potek dogodkov v času osamosvajanja Slovenije v letih 1990 in 91.

 

Zadnji, vroči majski dan je z avtobusom pripotovalo iz Metlike v Črnomelj 39 devetošolcev z dvema razredničarkama in učiteljem zgodovine, spremljal pa jih je tudi g. Anton Krašovec. Pri spomeniku treh belokranjskih občin osamosvojitveni vojni pri železniški postaji v Črnomlju je o takratnih dogodkih podal veliko informacij g. Branko Kobetič, udeleženec vojne za Slovenijo, takratni član 23. območnega štaba TO Črnomelj in organizator MSNZ. V enournem predavanju je orisal politično in vojaško dogajanje v času priprav na osamosvojitev, takratno organiziranost Teritorialne obrambe s poudarkom na Belo krajino, ter sile JLA na tem območju. V Beli krajini je bilo namreč poleg vojašnice v Črnomlju tudi nekaj vojaških skladišč s strateško rezervo zalog za delovanje cele divizije JLA. Na kratko je orisal delovanje TO pred vojno (urjenje enot, oborožitev, hranjenje orožja in streliva na domu…) ter bojne in nebojne aktivnosti v času osamosvojitvene vojne. Omenil je blokado vojašnice, zaščito političnih organov (občine, upravne enote) ter strateško pomembnih objektov (telefonske centrale, skladišče državnih rezerv  v Gradcu, civilni letalski orientacijski oddajnik na Veselici v Metliki, mejne prehode proti Hrvaški na mostovih preko Kolpe, sprejemni center za prebežnike iz JLA na Vinomeru itd.) ter pomembne bojne akcije TO: zavzetje skladišča bojnih eksplozivnih sredstev JLA na Vražjem kamnu, zavzetje skladišča intendantske opreme JLA na Otovcu ter skladišča gradbene mehanizacije na Lokvah. Pomembno pri bojnih akcijah je bilo predvsem to, da je kljub naperjenemu orožju na obeh straneh po dolgotrajnem pogajanju in prigovarjanju prišlo do racionalne rešitve s predajo vojakov in starešin JLA brez nepotrebnega prelivanja krvi.

 

Učenci so predavanje zbrano poslušali, nekateri pa so tudi že vedeli, da so njihovi dedki sodelovali pri različnih akcijah, saj so za to slišali doma.

 

Avtobus je nato učence odpeljal na prizorišče bojne akcije TO pred skladišče JLA Vražji kamen. Tu je sedaj urejena industrijska cona, a poslopje, kjer je v sklopu skladišča JLA tudi TO hranila orožje, je lepo renovirano. Branko Kobetič je tudi tu na kratko razložil taktiko enote TO, ki jo je takrat tudi uspešno vodil, ter dogajanje neposredno po predaji posadke JLA. Sledila je malica, učenci so se razveselili vroče pice, kar nekaj jih je vprašalo, če bomo to jutri ponovili (ha-ha).

 

Naslednja postaja je bila na Otoku pri letalu spomeniku DC3 Dakota, kjer ZB za vrednote NOB v sodelovanju z veleposlaništvoma ZDA in Velike Britanije vsako leto v septembru priredi svečanost v spomin na več kot sto iz nemških zaporov v Mariboru rešenih zavezniških letalcev (t.im. Vranov let) ter po več kot 200 km dolgi poti peš pripeljanih s pomočjo partizanov in prebivalstva na območje Bele krajine, kjer so bila zavezniška letališča, od koder so zavezniki rešene letalce prepeljali v Italijo ali severno Afriko. O tem je učencem pripovedoval Anton Šuklje, član predsedstva OZVVS.

 

Zadnja postaja pa je bil še Belokranjski muzej Metlika, kjer je učence sprejel kustos g. Leon Gregorčič, tudi veteran vojne za Slovenijo, ter jih popeljal mimo zbirk iz prazgodovine in novejših časov do zadnje, ki slikovno in dokumentarno predstavlja Teritorialno obrambo in dogajanje v letih 1990 – 91. Za to postavitev je Muzej na letnem zboru OZVVS Bela krajina 17. februarja 2017 prejel Srebrni znak ZVVS, g. Leon Gregorčič pa Zahvalno listino ZVVS.

 

Učence – udeležence smo tudi pozvali, da v nekaj stavkih opišejo svoje videnje takega načina predstavitve novejše zgodovine, a dogajanja pred njihovim rojstvom, torej iz pripovedovanja ali učenja, ter nam jih posredujejo. Objava prispevkov sledi.

 Vir: Božo Šober

Slikovne priloge

  • 03. 06. 2017
    Pri spomeniku treh belokranjskih občin osamosvojitveni vojni


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 7945
št. pogledov trenutnega uporabnika: 7931
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 29.03.2023 08:48:23 | čas izdelave strani: 0,401s