< nazaj na dogodke

03. november 2016 / Svečanosti

Kraj: Bele Vode nad Šoštanjem

OZVVS Šoštanj

Otvoritev spominskega obeležja braniteljem slovenske samostojnosti v Belih Vodah

Slovesnost ob odkritju spomenika – tetraedra, braniteljem Slovenske samostojnosti v Belih Vodah, je potekala v soboto 22. oktobra 2016. Udeležili so se je Ladislav Lipič generalmajor, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo major Zdenko Terpin, predsednik pokrajinskega odbora Zahodno štajerske pokrajine, polkovnik Andrej Kocbek, poveljnik prve generacije vojakov 710. učnega centa Pekre iz leta 1991, Dejan Potočnik predsednik policijskega veteranskega društva Sever, odbor Velenje, David Ozebek predsednik društva veteranov Pekre-Ig 1991, predstavniki  zveze veteranov vojne za Slovenijo, praporščaki in predstavniki območnih združenj zahodno štajerske pokrajine, pripadniki gardne enote general štaba slovenske vojske, predstavnica 20. polka iz Celja, številni domačini ter nekdanji pripadniki 89. območnega štaba TO Velenje. Slovesnosti se je udeležil tudi župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki že šest let aktivno podpira območno združenje veteranov Šoštanj. V pozdravnem  govoru je še posebej poudaril delo in voljo članov tega združenja in njihovega predsednika Leona Stropnika, kot nosilca dogodka.
Odkritje spomenika – tetraedra je sovpadalo s 25- letnico osamosvojitvene vojne in časom, ko je 25.oktobra zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo.
V Območnem  združenju veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, so ponosni na aktivno vlogo, ki so jo člani veteranske organizacije odigrali na območju Šaleške, Zgornje savinjsko - Zadrečke in Koroške regije. Poleg tega, da takratna TO ni predala orožja JLA, je bilo med prednostnimi akcijami skrivanje prvega helikopterja  Slovenske vojske, ki je dne 28.06.1991 prebegnil iz JLA.
Helikopter je na Smrekovcu varovala enota 133. voda TO KS Bele Vode. Čez štiri dni je bil helikopter prestavljen v Bele Vode nad Šoštanjem,  ter nato do konca vojne v Zavodnje.
Glede na to, da je bilo med vojno za Slovenijo v Belih Vodah kar nekaj braniteljev samostojnosti in da je v podružnični šoli bila nameščena prva generacija vojakov takratne teritorialne obrambe RS iz Peker,  se je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  v soglasju z Občino Šoštanj odločilo postavili  tetraeder v parku ob nekdanji podružnični osnovni šoli, ki jo člani združenja uporabljajo tudi kot dom veteranov. Tetraeder je posebnost med podobnimi obeležji.
Osrednji govornik na slovesnosti je bil generalmajor Ladislav Lipič, ki je na kratko obnovil dogodke izpred četrt stoletja in čestital članom združenja k drži in aktivnostim v spomin minule vojne. Zbrane je v imenu takratnega vodja 710 UC Pekre nagovoril polkovnik Andrej Kocbek, ki se še sedaj spominja dejanj in volje domačinov in pripadnikov TO na območju Belih Vod. Postavitev spomenika na tem območju je pozdravil kot opomin, da je domovina samo ena.
V kulturnem programu so sodelovali pevci moškega pevskega zbora iz Raven ter otroci iz domačih Belih Vod.  Z druženjem v prostorih bivše podružnične šole Bele Vode pa so zaokrožili grenke, a tudi srečne spomine na čas izpred 25. let, ko smo bili Slovenci enotni, kot nikoli prej.
Milojka B. Komprej

Slikovne priloge

 • 03. 11. 2016
  skupinska slika otvoritve tetraedra v Belih Vodah

 • 03. 11. 2016
  odkritje spominskega obeležja

 • 03. 11. 2016
  odkritje spominskega obeležja

 • 03. 11. 2016
  pozdravni govor župana občine Šoštanj


 • 03. 11. 2016
  pozdravni govor polkovnika Andreja Kocbek

 • 03. 11. 2016
  slavnostni govornik generalmajor Ladislav Lipič

 • 03. 11. 2016
  spominsko obeležje v parku pred domom veteranov Šoštanja v Belih Vodah


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 7111
št. pogledov trenutnega uporabnika: 7100
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 29.03.2023 09:00:52 | čas izdelave strani: 0,414s