< nazaj na dogodke

10. september 2016

Kraj: Ljubljana

OZVVS Bela krajina

Belokranjski veterani v prestolnici

Belokranjski veterani se vsak konec poletja odpravimo na ekskurzijo oziroma izlet po domovini. Letos smo za cilj izbrali državno prestolnico Ljubljano, ki jo večina pozna le v povezavi z obveznostmi, ki jih moramo občasno tam opraviti.

 

V lepem poletnem jutru se nas je kar oseminsedemdeset veteranov in družinskih članov z dvema avtobusoma odpravilo čez Gorjance. Po obveznem postanku za malico in kavo v Podsmreki pri Višnji Gori smo potovanje nadaljevali do ljubljanskih Poljan.

 

S poučnim vodenjem dveh vodičev smo si ogledali center prestolnice z vsemi zanimivostmi: tržnico, Plečnikovimi stvaritvami, mostovi čez Ljubljanico, stolnico, mestno hišo. Sledil je za marsikoga najzanimivejši del izleta: z ladjico smo »križarili« po Ljubljanici in si glavno mesto ogledali še iz »žabje« perspektive.

 

Tudi nadaljevanje je bilo zanimivo: z vzpenjačo smo se povzpeli na ljubljanski grad, bolj vzdržljivi pa so se po strmih stopnicah povzpeli še na grajski stolp, odkoder je bil pogled na Ljubljano in dobršen del domovine še posebej mogočen.

 

Po spustu z gradu smo se odpeljali pod Rožnik, kjer smo se z mičnimi vodičkami sprehodili med domovanji različnih živalskih vrst, ki so na večino naredile močan vtis.

 

Dan se je prevesil v pozni popoldan in začeli so se oglašati naši želodci. Zato smo se odpeljali v ljubljanske Moste, kjer smo se »utaborili« v »belokranjski« gostilni Breza. Tu je ob okusnem kosilu in kozarčku beseda še hitreje stekla, pozdravit pa nas je prišel tudi predsednik društva Bela krajina g. Tone Grahek.

 

Kar prehitro je prišel čas za odhod v Belo krajino. Spotoma smo se ustavili še na podgorskem »Prepihu«, nato pa sta nas šoferja varno odpeljala proti domu. Skupno smo ugotovili, da je bil izlet zanimiv in prijeten in da je tako druženje veteranov in svojcev zelo dobrodošlo.

 

 

 

Fotografije: Bojan Jakša, Peter Golobič

 

 

 

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 12. 09. 2016
    pred odhodom


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 6817
št. pogledov trenutnega uporabnika: 6802
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 29.03.2023 08:49:42 | čas izdelave strani: 0,396s