< nazaj na dogodke

30. julij 2016

Kraj: Velika paka(HR)- Kolpa- Metlika

OZVVS Bela krajina

18. tradicionalni spust Kolpa-Kupa 2016

Območno združenje slovenskih častnikov Bele krajine in Hrvatski časnički zbor Karlovačke županije, Ogranak Ozalj-Žakanje, sta tudi letos organizirala spust po mejni reki Kolpi z imenom Kolpa-Kupa 2016. Kot običajno, so k udeležbi na tem dogodku povabili tudi belokranjske veterane.

 

Spust v dveh državah smo izvedli v soboto, 30. julija 2016. Start spusta je bil v vasi Velika Paka na Hrvaškem, cilj pa na metliškem kopališču v Sloveniji.

 

Slovenski udeleženci te vsakoletne akcije smo se zjutraj zbrali na kopališču v Metliki, odkoder smo se z avtobusi odpeljali čez mejni prehod v hrvaško vas Velika Paka, kjer so nas z glasbo in zajtrkom pričakali hrvaški stanovski kolegi. Po pozdravnih nagovorih je sledil obvezni vojaški obrok – fižol, saj nas je čakalo večurno veslanje.

 

Hitro je napočil čas za start. Na kopališču v Paki smo se razporedili po čolnih, ki so že pripravljeni čakali. Malo prijetnega vznemirjenja in – start!

 

V prekrasnem poletnem dopoldnevu smo se ob vriskih prepustili toku rahlo narasle Kolpe, vendar pa smo za primerno hitrost morali korajžno poprijeti za vesla. Dobro razpoloženi smo se podali v tekmovanje, seveda pa ni manjkalo tudi tradicionalnega medsebojnega brizganja z vesli. Tako ogreti smo kljub nekoliko nevarnim jezovom, ki pa smo  jih srečno premagali, kar prehitro pričolnarili do prve postaje – lepo urejenega kopališča Podzemelj, kjer nas je čakala malica.

 

Ob kozarčku rujnega in ob prijetnih pogovorih je hitro napočil čas odhoda. Zaveslali smo mimo vasi Otok in pristali na Primostku, kjer smo si ogledali novi prestižni kamp.

 

Mimo pritoka belokranjske reke Lahinje smo zaveslali še na zadnji del spusta – proti Metliki. Tu smo najprej poskrbeli za primerno predajo uporabljene opreme. Nekateri smo kljub celemu dnevu na vodi skočili še na osvežitev  v Kolpo.

 

Na cilju pa je bilo že vse pripravljeno za zaključni del dneva. Tu so nas tudi že čakali naši prijatelji, ki so se odločili za potovanje po kopnem – ogledali so si nekatere belokranjske znamenitosti ali pa so se predali kopanju in toplemu soncu. Po kulturnem programu in nagovorih so nam prireditelji postregli z belokranjsko specialiteto – pečenko z ražnja in z rujno belokranjsko kapljico. Ob zvokih harmonike in prijetnemu pogovoru je prehitro prišel čas slovesa z besedami: se vidimo naslednje leto!

 

Poleg visokih gostov s hrvaške strani so našo akcijo s svojo prisotnostjo počastili tudi slovenski gostje: župan metliške občine in podžupana Črnomlja in Semiča, predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor dr. Alojz Štajner, vojaški ataše Republike Kitajske s soprogo in svetovalcem ter vojaški ataše ZDA s soprogo.

 

In še nekaj zanimivih številčnih podatkov:

 

To je bil že osemnajsti spust belokranjskih častnikov in istočasno drugi mednarodni.

 

Letos je bilo na našem osrednjem dogodku 227 udeležencev (iz SLO 143, iz HR 84), od tega nas je bilo 128 na vodi (iz SLO 82 in iz HR 46).

 

Po Kolpi smo potovali s skupno 14 čolni (8 iz SLO, 6 iz HR).

 

Spusta smo se iz Slovenije udeležili člani naslednjih združenj: Bela Krajina, Maribor, Trbovlje, Krško, Velenje, Nova Gorica, Hrastnik in Litija. Iz sosednje Hrvaške pa so se spusta udeležili častniki iz Karlovačke županije in iz Hrvaškega Zagorja.

 

Vsem, ki so kakorkoli omogočili osrednjo aktivnost našega častniškega združenja se iskreno zahvaljujemo!

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 03. 08. 2016
    Udeleženci spusta po Kolpi 2016


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 6958
št. pogledov trenutnega uporabnika: 6945
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 29.03.2023 09:55:51 | čas izdelave strani: 0,408s