< nazaj na dogodke

10. marec 2015 / Obvestila / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Dan suverenosti - 25. oktober

V začetku decembra sta Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever preko poslanca Državnega zbora Marjana Dolinška vložili pobudo za uveljavitev novega državnega praznika 25. oktobra – Dan suverenosti, ki bi nadomestil dosedanji praznik Odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.

 

V pobudi smo zapisali:


»Pravno formalno je postala Slovenija suverena država 25. 6. 1991 z razglasitvijo Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Takrat je v Sloveniji še vedno pod budnim nadzorom obrambnih in varnostnih sil Republike Slovenije delovala Jugoslovanska ljudska armada. V mesecu oktobru 1991, natančneje 25. oktobra 1991 pa je po uspešno zaključeni policijsko-vojaški operaciji ob 23.45 uri slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade, takrat že nam tuje vojaške sile. Na ta dan je Slovenija postala suverena in nanjo  smo bili in smo ponosni tudi danes. Od tega trenutka naprej je samo teritorialna obramba skrbela za obrambno varnost, slovenska policija in drugi organi pa za notranjo varnost Republike Slovenije.


V mesecih, ki so sledili, je naša država postala mednarodno priznana članica družine evropskih narodov ter polnopravna članica Organizacije združenih narodov. Uresničile so se želje naših prednikov, da bodo nekoč sami ali pa vsaj njihovi potomci živeli v svoji lastni in suvereni državi. Prav izraze »suverenost« in »suvereni« so poudarjali številni pomembni predstavniki Slovenije v svojih nastopih ob državnih in drugih pomembnih praznikih tako doma kot tudi v mednarodnih organizacijah in združenjih, katerih polnopravna članica je postala naša država. Žal nam je, da je vsa vznesenost takratnega časa ob omembi besede »suvereni na svoji zemlji« danes le spomin na tiste čase.


Zato vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in policijski veterani združeni v Zvezi policijskih veteranskih društev Sever predlagamo Vam, spoštovani gospod predsednik in vsem poslankam in poslancem Državnega zbora, da storite vse, da ohranimo našo Slovenijo suvereno v skupnosti enakopravnih in demokratičnih evropskih narodov. Zavedamo se, da se je ob vstopu v EU in NATO bilo potrebno odreči dela svoje suverenosti, posebej na obrambnem, varnostnem in monetarnem področju, ne pristajamo pa na odrekanje svoje suverenosti »po koščkih«, kakor je všeč vsakokratnim Vladam Republike Slovenije.


Vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in policijski veterani združeni v Zvezi policijskih veteranskih društev Sever predlagamo, da Državni zbor razglasi 25. oktober 1991 za Dan suverenosti, ki naj bo za državljanke in državljane prazničen in slavnosten dan, ko smo si po stoletjih boja izborili suvereno državo. Želimo si, da je ta dan, dan spomina na čase enotnosti, ponosa in samozavesti na vse, kar nas je kot narod ohranjalo in ohranilo skozi stoletja. Tako ne bi več praznovali 25. oktobra kot dan odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade, temveč kot dan suverenosti.

Koncept suverenosti je mogoče razumeti v povezavi z narodom, ljudstvom, državo ali človekovimi pravicami in svoboščinami. Vendar le pri človekovih pravicah in svoboščinah in načelih lahko govorimo o dejanski in pristni suverenosti, saj gre pri ostalih konceptih bolj za teoretično predpostavko o suverenosti kot suvereni pravici do samoodločbe (narod), za neobstoj dejanske suverenosti (ljudstvo), oziroma da je državna oblast le bolj ali manj avtonomna, ne pa dejansko suverena (država).


Zato naj nas Dan suverenosti, ob Dnevu državnosti ter Dnevu samostojnosti in enotnosti, opozarja na spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter človečnost, kar je cilj dejanske suverenosti pri uresničevanju naše ustavne demokracije. Dan suverenosti naj nas spominja tudi na to, da moramo, kar nas je ohranilo skozi stoletja, v današnjem času ohranjati in negovati bolj zavzeto, kot kadarkoli prej v svoji burni zgodovini, kajti narodova samobitnost, samostojnost, enotnost in dejanska suverenost še nikoli ni bila tako ogrožena, kot je danes!!«

Pobuda je bila zelo dobro sprejeta med poslanci DZ, prav tako tudi Vlada Republike Slovenije ni imela pripomb na dano pobudo.Z njo so se v celoti strinjali tudi svetniki DS. Državni zbor je 9. marca 2015 na svoji redni seji z večino glasov sprejel sklep, da se dosedanji praznik Odhod Zadnjega vojaka JLA iz Slovenije nadomesti z novim praznikom Dnevom suverenosti, ki ga bomo praznovali 25. oktobra. Potrebno je poudariti, da je zasluga sprejetega novega praznika poslanca Državnega zbora Marjana Dolinška in poslancev Državnega zbora, ki so razumeli pomen predlaganega praznika. Ob tem se Marjanu Dolinšku in poslancem Državnega zbora, ki so podprli uveljavitev novega praznika, iskreno zahvaljujemo za izkazano podporo in razumevanje. S svojo odločitvijo so pokazali in dokazali, da se pri odločitvah, pomembnih za slovenski narod lahko poenotijo,ne glede na ideološke opredelitve in strankarsko pripadnost.


V imenu vojnih veterank in veteranov Republike Slovenije se vam iskreno zahvaljujemo.

Slikovne priloge

  • 11. 03. 2015
    Zastava Republike Slovenije


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2873
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2862
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 27.03.2023 13:19:24 | čas izdelave strani: 0,427s