< nazaj na dogodke

22. marec 2013

Kraj: Ptuj

OZVVS Ptuj

Obni zbor OZVVS Ptuj 2013

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ptuj smo se 22.3.2013 zbrali na rednem letnem občnem zboru v restavraciji gastro, kjer smo ocenili svoje delo v letu 2012 in nastavili aktivnosti za leto 2013.

 Leto 2012 nam finančno in politično ni bilo najbolj naklonjeno, saj je država z uvedbo Zakona o uravnoteženju javnih financ bistveno posegla v pravice veteranov in financiranja veteranskih organizacij. V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo smo aktivno reagirali na spremembe, vendar v pogajanjih nismo bili partner in zato smo na rešitve imelo omejen vpliv. Vodstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo je preko izjav za medije, obiskovanja poslanskih skupin in na druge načine izvajalo aktivnosti, ki bi ukrepe omilili. Kot posledica teh prizadevanj je bila tudi odločitev, da se veterani pridružimo javnim protestom v Ljubljani, ki se jih zaradi kratkega roka za organizacijo Ptujski veterani nismo udeležili. Ugotavljamo, da je bila odločitev za sodelovanje na protestih pravilna in koristna saj so bili udeleženci med ostalim prebivalstvom odlično sprejeti. S tem smo pokazali, da smo proti takšnim enostranskim odločitvam, drug rezultat protestov pa je bil ta, da je oblast našla izgovor, da nam ni dala denarja, ki nam ga tako ni imela namena dati. V Državni zbor je bila vložena pobuda, da odvzete pravice veteranom niso trajne ampak so začasne do povečanja gospodarske rasti v državi, vendar so poslanci prejšnje koalicije tudi to zavrnili. Seveda s tem boj za pravice ni končan izbrati bo potrebno nove načine za njihovo povrnitev. Veterani seveda nismo za eno ali drugo vlado ampak proti zmanjševanju tako mizernih pravic veteranov.

 

Ne glede na vse je bilo delo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ptuj v letu 2012 uspešno, saj smo realizirali tako obsežen in bogat program, ki smo si ga zadali. Med pomembnejšimi aktivnostmi naj omenimo organizacijo in izvedbo dveh krvodajalskih akcij pri tem iskrena zahvala vsem darovalcem. V maju 2012 smo skupaj z Vojaškim muzejem Slovenske vojske in Knjižnico Ivana Potrča Ptuj organizirali edinstveno razstavo v Sloveniji z naslovom »Vojna za Slovenijo v literaturi«, ki jo je odprl Minister za obrambo in na kateri je bilo prvič v Slovenijo danih na ogled čez sedemdeset knjižnih del iz obdobja vojne za Slovenijo. Iskrena zahvala gre sodelavcem Vojaškega muzeja in Knjižnici. V okviru našega dneva veteranov, 30. septembra, ko ptujski veterani slavimo dan zmage, smo organizirali srečanje v Občini Dornava kjer so nas v Žamencih, tamkajšnji gasilci, pogostili z odlično gibanico. Člani Slovenjegoriškega društva general Maister pa so nam pripravili prisrčen sprejem na Polenšaku. Obojim iskrena zahvala.

V maju je bila izvedena odlična ekskurzija v Bosno za organizacijo katere gre čestitka podpredsedniku Stanetu Žitniku in članu predsedstva Milanu Slani.

V oktobru smo se udeležili poučne ekskurzije v Pomurje kjer smo si ogledali področje spopadov v Gibini, potek spremljanja kolone jugovojske proti Radgoni, ogledali smo si vinorodne Lendavske gorice, Plečnikovo cerkev v Bogojini in se zaustavili še pri veteranih v Gornji Radgoni, ki so nam pojasnili dogodke, ki so se pri njih zgodili med vojnimi spopadi, katerih udeleženec je bil tudi naš član Rado Djekič.

Uspešno smo že enajstič izvedli tradicionalno tekmovanje ribičev v lovu rib s plovcem in je posvečeno prazniku Mestne občine Ptuj.

Uspešni smo tudi na mednarodnem področju saj se našega ribiškega tekmovanja udeležujeta ekipi iz Madžarske in Hrvaške. Prav s Hrvaškimi veterani iz Bjelovarja smo navezala prijateljske stike in tako smo se junija lani, z delegacijo, udeležili njihovega praznovanja dneva državnosti in doživeli prijeten sprejem. Ob tem smo se lahko seznanili z grozodejstvi dogodkov iz njihove vojne, istočasno pa tudi o tem kako Hrvaška skrbi za svoje veterane lahko bi si pri njih vzeli kaj za vzgled.

 

Kot vsako leto smo bili uspešni tudi na športnem področju saj smo se udeležili veliko športnih prireditev. Pa tudi spominskih dogodkov v domačem in širšem okolju smo se udeleževali.

 

Uspešno opravljenega dela je bilo v preteklem letu veliko in upamo, da smo se v predsedstvu trudili po najboljših močeh in bi se ob tej priložnosti želel predsedstvu zahvaliti za vso delo. Posebna zahvala pa gre sekretarju Franciju; Lidiji, ki vestno vodi naše finančno poslovanje; Radetu, ki uspešno vodi športne sekcije; Lojzetu, ki vse dogodke zabeleži v sliki; praporščakom Janku, Danilu in Frančeku, ki so nas predstavljali na proslavah in komemoracijah; pa seveda vsem tistim članom, ki nam ob vsaki priložnosti priskočite na pomoč in bi vas vse bilo težko našteti.

Posebna zahvala gre tudi Županu Mestne občine Ptuj in MO Ptuj, ki nas podpirata materialno in moralno. Zahvala pa tudi članom Nadzornega odbora in Častnega razsodišča, ki sta skozi celotno leto spremljali naše delo. Zahvala tudi vsem tistim, ki sodelujejo pri aktivnostih, ker vse kar počnemo in se trudi pripraviti predsedstvo, je namenjeno našim članom in okolju v katerem živimo.

V preteklem letu smo sklenili dogovor o sodelovanju med domoljubnimi organizacijami na Ptuju in sicer Zvezo društev za vrednote NOB Ptuj – Policijskim veteranskim društvom SEVER – Društvom general Maister Ptuj – in našim združenjem kjer smo zapisali namero o sodelovanju.

Naš občni zbor so počastili številno gostje iz lokalnnih skupnosti, sosednjih OZVVS, iz OZVVS Celje in predsednik PO VŠP Venčeslav Ogrinc, ki so nam namenili vzpodbudne besede. Izvolili smo tudi novega člana predsedstva in sicer Franca Kozarja.

Na koncu smo nekaterim zaslužnim organizacijam in članom podelili priznanja.

 

Slikovne priloge

 • 17. 04. 2013
  Dobitnik Bronaste plakete OZVVS Roman Vaupotič

 • 17. 04. 2013
  Novi član predsedstva Franc Kozar

 • 17. 04. 2013
  Nagovor majorja magistra Zvezdana Markovića iz Vojaškega muzeja

 • 17. 04. 2013
  Udeleženci


 • 17. 04. 2013
  Nagovor predsednika PO Venčeslava Ogrinca

 • 17. 04. 2013
  Poročilo predsednika

 • 17. 04. 2013
  Prihod praporja OZVVS in praporščakov

 • 17. 04. 2013
  Svečano veteransko dejanje


 • 17. 04. 2013
  Blaž in Manja med nastopom


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2709
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2677
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 17.08.2022 18:36:39 | čas izdelave strani: 0,408s