< nazaj na dogodke

20. oktober 2012

Kraj: Pomurje

OZVVS Ptuj

Strokovna ekskurzija

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ptuj smo 20. oktobra 2012 izvedli strokovno ekskurzijo v kateri smo se seznanili z dogodki iz leta 91 na vzhodu naše države.

Iz Ptuja smo se odpravili proti Razkrižju kjer nas je počakal naš "strojkovni vodja" Branko Bratkovič aktivni udeleženec spopadov med vojno od Ormoža do Lendave in še kje. Branko nas je najprej popeljal do Gibine kjer nam je natančno opisal dogodke pri napadu na sovražnikovo kolono. Od tu nas je popeljal po poti, ki jo je opravila sovražna kolona, ki je prodirala iz Varaždina v Radgono in nam opisoval način kako so kolono spremljali.

Od tu smo se napotili na ogled Babičevega mlina na Muri, ter nato na ogled cerkve Sv. Trojice nad Lendavo in Hadikove mumije. Tu nam je Branko natančno predstavil in opisal pokrajino, ki jo lahko z užitkom opazuješ s hriba nad Lendavo. Seveda ni ostalo brez Brankove odlične kapljice, ki jo prideluje v svojem vinogradu.

Nadalje smo si olgedali še Plečnikovo cerkev v Bogojini in se napotili na kosilo v Martjance. Tu smo se poslovili od Branka in se mu zahvalili za odlično pripravljeno in poučno vodenje.

V popoldanskem času smo se oglasili še pri kolegih veteranih v Gornji Radgoni kjer so nas sprejeli predsednik OZVVS Gornja Radgona Jože Makovec, predsednik PO za Pomurje Niko Brus, soborec Zdravko Stolnik in njihov praporščak, ki goji tradicijo veteranstva v prijetnem gostinskem lokalu na avtobusni postaji.

Zdravko Stolnik nam je, s kolegi, zelo nazorno, na točnem mestu dogodkov, bivšem mejnem prehodu predstavil potek dogodkov, ki so se odvijali v Radgoni med vojno za Slovenijo. Zelo ponosni smo bili na to, da je bil z nami naš član Rade Djekič, ki je bi sam aktivni udeleženec teh dogodkov. Tisti, ki še vedno mislijo, da je vojna v Sloveniji bila kratka, enostavna in še kaj kar pri tem uporabljajo se mora obvezno odpraviti v Radgono kjer mu bodo borci predstavili, da je bila pri njih vojna v najhujšem pomenu te besede in so zelo krivični tisti, ki dogodke iz vojnega časa podcenjujejo, saj s tem podcenjujejo tudi vsa življenja, ki so bila dana v naročje novo nastali državi.

Po seznanitvi z dogodki iz let 91 so nas naši kolegi iz Radgone počastili še v prijetnem lokalu na avtobusni postaji, ki ga v opomin "krasijo" slike iz vojne Radgone.

Na poti domov smo si bili enotni, da je bila ta ekskurzija ena od pomembnejših, ki smo se je udeležili. Vsa zahvala pa seveda gre Branku Bratkoviču, Jožetu Makovcu, Niku Brusu in Zdravku Stolniku. Še enkrat iskrena hvala.

 

Do naslednjega popotovanja po prelepi Slovenijo Vlado Žgeč, predsednik.

Slikovne priloge

 • 24. 12. 2012
  Soborci po 21. letih spet skupaj

 • 24. 12. 2012
  Zahvala gostiteljem

 • 24. 12. 2012
  Branko je res pravi "vodič"

 • 24. 12. 2012
  Branko pri predstavitvi


 • 24. 12. 2012
  Predstavitev v Radgoni

 • 24. 12. 2012
  Skupinska pred cerkvijo v Bogojini


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2432
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2417
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 29.06.2022 08:58:00 | čas izdelave strani: 0,406s