< nazaj na forum

02. marec 2009 / Glasilo Veteran / Članki

ALI SMO ZA TAKŠNE VREDNOTE DRŽALI GLAVE NAPRODAJ ?

Ob rednih občnih zborih različnih organizacij je čas, da delamo obračune za nazaj in programe za naprej. Ne morem razumeti, da je med včeraj in danes lahko prepad, razlika brez primere, devalvacija moralnih in še kakšnih vrednot, pa še kaj.

Le kdo od veteranov vojne za Slovenijo si je lahko mislil, da je zastavil največ kar ima – življenje, za to, da bo ostal brez službe, da mu bodo krojili usodo in plačo tisti, za katere smo trepetali, ko so tuji tanki rezali slovensko zemljo, ko smo v neprespanih nočeh v umazanih uniformah stali na braniku domovine in bili pripravljeni na najhujše? Le kdo si je želel imeti revščino, negotovost za jutrišnji kruh in neprestano vprašanje – ali bom lahko šel v službo tudi jutri? Kakšna bo pot za moje otroke? Kdo od nas veterani vojne za Slovenijo je takrat razmišljal o tem, da bo zaslužil v svetli prihodnosti razvite Slovenije minimalnih 400 €, med tem ko bo drugi za nič dela pospravil milijone, pa še se mu bo zdelo, da ga niso dovolj plačali. Koliko nas je takrat razmišljalo o Ložnici in drugih sorodnih krajih, ko smo videli koliko orožja je lahko na enem kupu, da lahko tako veliko orožja izpuhti neznano kam v trenutku? Naše družine so skupaj z nami nestrpno pričakovale konec in našo zmago, ali smo takratnim malčkom mi starši lagali, ko smo jim govorili, kaj vse bo boljše v novi državi? Koliko od nas veteranov je poznalo besede prevzem podjetja, tajkun in podobne?

Poraja se še veliko vprašanj, ko primerjamo tisti čas, ko smo bili pripravljeni za našo prelepo Slovenijo tudi žrtvovati svojo kri, z današnjim. Veliko naših vodilnih politikov smo demokratično izvolili na prvih demokratičnih volitvah, veliko od teh jih je še danes v vladi ali pa so z njo neposredno povezani. Le kaj se je zgodilo s tem cvetom izbranih, da je šel razvoj drugam, kot smo si želeli mi takrat in najbrž z nami še veliko drugih?

Želim si, da ne bi bilo nikoli več treba biti vojak, ki bi branil domovino pred sovražnikom. Sprašujem se pa, koliko prostovoljcev bi našteli, če bi se kaj takšnega zgodilo danes. Le za koga?

Franjo Šegel

 

Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja Pekre91 Franc PULKO , 14.05.2010 07:30
ocena (3)
se strinjamse ne strinjam
ALI SMO ZA TAKŠNE VREDNOTE DRŽALI GLAVE NAPRODAJ 3

Arbitražni sporatum...
»To je akt kolaboracije z okupatorjem. Slovenija bo izgubila stik z odprtim morjem. Slovenci morajo na referendumu reči ne,« je mnenja Tine Hribar. Saj ima prav. Kdo pa je njim dovolil, da odločajo v našem imenu? Slovenci smo se borili za naše meje, odkar živimo na tem prostoru. To, kar se pa danes dogaja z našo domovino, je pa vse skupaj mizerno, če že ne žalostno. Tisti, ki bi naj bili naši predstavniki v zaščiti naše domovine, sklepajo nekakšne sporazume, ki nam samo škodujejo in nas potiskajo v položaj….nas sramotijo pred širno Evropo, ko moramo, mi navadni ljudje, odločati o stvareh, o katerih bi morali oni, vendar ne na škodo naše zemlje. Sedaj, ko so že naredili škodo, nam podajajo vroč kostanj…..da rešujemo na referendumu, kar se še rešiti da.
Temeljna naloga današnje politike, pozicije…opozicije v našem državnem zboru je izvajanje dolžnosti, za kar so bili izvoljeni s strani nas državljanov in državljank RS. Dolžnost vključuje spoštovanje in sprejemanje določenih pravic drugih. Dolžnost oblasti je, da varuje in ščiti pravice ljudi.
Čas opozarja in svari. Prav je, kar je v blagor ljudstva! Glede tega bi si morala biti stališča etike in politike podobna. Tako za etiko kot politiko mora biti odločilno merilo delovanja v blagor ljudi. Ni pomembnejše vere od domoljubja, ni pomembnejših sanj od blaginje ljudi in ni večje koristi kot delovanje v dobro domovine…ljudi. O, mati domovina, podari svojim sinovom….politikom domoljubje, da bi živeli…umirali…delovali v tvojo korist, (Jože Pučnik in drugi), samo zate in za nikogar drugega! Da bi ohranili resnico, morajo nekateri umreti z ranjeno dušo, da bi tudi po smrti ostali živi. Spoštovanje si zasluži tisti, ki izgubi življenje, ko brani domovino in resnico!
Naj vedo vsi tisti, ki se danes obnašajo arogantno in vsemogočno: ko si zgodovina zaželi preobrata, ni sile, ki bi si jo drznila zaustaviti. Toda veliki ljudje, ki stopijo na čelo takšnega preobrata, se ne rodijo v vsakem obdobju. Zmaga za katero koli ceno je vseeno poceni. Etika narekuje, da mora nekdo skrbeti, kdo sedi na prestolu.
Narobe je, če preteklost sedi na prestolu sedanjosti.
Tisti, ki nasprotuje resnici in ki sklepa kvazi dogovore na račun domovine, je simbol zla, zato je dolžnost vsakega posameznika, da takšno zlo premaga na kakršen koli način. Življenje je smiselno, če korenine vere rastejo iz pravilnega mišljenja. Zaščita resnice, ozemeljske celovitosti naše dežele, je naša pravica in ne more biti nikoli zlo.

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. JANEZ TERSEGLAV , 16.04.2010 08:08
ocena (5)
se strinjamse ne strinjam
PRAVICE VETERANOV

Kakšne ugodnosti ima veteran pri starosti nad 50 LET,ki je bil po samoosvbodilni vojni 1991 tehnološki višek in našel delo in stalno bivališče v tujini?
-OSNOVNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE za čas bivanja v SLO ČL.15 NI
-DODATNO ZAVAROVANJE NI ker se pogojuje z osnovnim
-ZDRAVILNIŠKO KLIMATSKO ZDRAVLJENJE NI UTEMELJENO čeprav sem,zaradi delovne nezgode zdravnišo potrjeno nezmožen za delo in 40% invalid.
Danes ne vem zakaj sem reskiral življenje , hotel(kategorije GOLI OTOK)in pošteno ime družine.
IN DANES?
Z novim statutom je veteran lahko že vsak,ki je v državnem podjetju ne glede z katero zastavo je mahal tankovski povorki.
Čez 20let bodo veterani samo še tisti,ki so sedeli vgostilnah
in se norčevali iz tistih,ki so postavili temel SLOVENSKE DRŽAVE.
IN PRAV TI KORIRČKI,bodo čez 20let vsiljevali neko svojo zgodovino.
-VPRAŠANJE ZA ZVVS?
Ali ste 1.člen omilili,zaradi svojcev,prijateljev,ali imate neke
druge načrte?
L.P.pozdrav pravim veteranom

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja Pekre91 Franc PULKO , 13.04.2010 13:00
ocena (1)
se strinjamse ne strinjam
Moralna destrukcija…polje korupcije

Dogajanja v naši državi, političnem vrhu, v vladi, so danes, po mojem prepričanju, milo rečeno na nivoju, ki ji ga ne bi zavidala niti ena demokratična država. Vse afere kažejo na to, da gospodje in gospe v vladi niso dorasli nalogi, bremenu, ki so si ga nadeli na svoja ramena. Država je na robu bankrota, politična elita, vladni trojček, pa se gre: kdo koga mara, kdo se jim ne zdi dovolj njihov in kdo bo kje zasedel kakšen položaj. Nič ali pa bore malo pa naredijo za to, da bi delodajalec delavcem za opravljeno delo plačal. Kažejo se vsi znaki totalnega propada moralnih vrednot in kar je najhuje, da se tisti, ki bi se morali, tega ne zavedajo, ali pač. Mislijo celo, da so v scenariju slabe teevizijske nadaljevanke, vsaj tako kažejo s svojimi nastopi pred televizijskimi kamerami.

"ALI SMO ZA TAKŠNE VREDNOTE DRŽALI GLAVE NAPRODAJ ?", se sprašuje dosti nas, ki smo bili takrat v pravem času, na pravem mestu. Takrat smo vedeli zakaj, danes še se samo sprašujemo, kajti ostalo nam je samo to in nič drugega. Za vse ostalo so nas oropali in nam pustili samo negotovost preživetja.

Nekaj misli iz knjige, mojega prijatelja Ivana Borštnerja-INDIJSKE RELIGIJE.
Ko korupcija stopi v politiko, jo onečasti in onesnaži. Ustaljene navade in običaji se začnejo spreminjati. Zvestoba do oblasti nenadoma postane pravilo. Tistega, ki se z oblastjo ne strinja, ožigosajo kot kršitelja pravnih norm oziroma kodeksa in ga nenazadnje zamenjajo, ali pa se z vsemi sredstvi in načini trudijo, da bi ga. Če resnica in pravica nista na strani oblasti, postaneta, kot smo jim priča danes, laž in krivica. Nejasen govor in besedne skrivalnice si pridobijo veljavo in postanejo pomembne za nastopanje v družbi. To zadnje je pri nas že videno in slišano; eno govorijo, drugo delajo. Skorumpirana politika si želi podkupiti vsako osebnost, ki ji nasprotuje. Koruptivna oblast neusmiljeno prazni zakladnico države ter tako spodkopava priljubljenost poštenih in nagrajuje vse tiste, ki so pripravljeni spremeniti svoja prepričanja.
Oblast je čudna stvar, ki marsikoga premami in raztrga še tako trdne vezi! Obdobje koruptivne politike je obdobje besed TODA in VENDAR. Nič ni zanesljivo in nič določeno. Mnenja in stališča se nenehno menjajo, če se le da v zadnjem trenutku. Skorumpirana oblast je ošabna in se ne zaveda, da je prav ona najbolj strupen TODA.

Franc PULKO

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. MARJAN PUST , 17.02.2010 20:09
ocena (4)
se strinjamse ne strinjam
Devalvacija in propad moralnih vrednot

Spoštovani vsi kolegi veterani, ki ste leta 1991 z orožjem v rokah bili udeleženi v vojni za Slovenijo.Ne bom se spuščal v preteklost, ne bom razpravljal o programih prihodnosti marveč se bom dotaknil sedanjosti ter trenutne provokativne peticije za ukinitev vojske in po mojem mnenju sramotnem odzivu večine OZVVS. To nereagiranje, otopelost, mlahavost,skratka propad moralnih vrednot s strani tistih, ki naj bi podobne stvari negovali. Zavedam se, da je prej navedena peticija nič vredna, ker kot vsi vemo se lahko nanjo zraven nekega režiserja, pevca, intelektualnega orjaka ter ostalih tuzemskih osebkov "napiše" tudi kakšen pokojnik (npr:Hitler,Presley,Dean,Tito, Marlyn Monroe ipd),prekleto me pa moti, da niso pristojni reagirali tako, kot naj bi v preteklosti!

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. BORIS VUKAN , 29.01.2010 15:09
ocena (6)
se strinjamse ne strinjam
Le vkup.....

Mislim,da je že čas,da vsa veteranska združenja stopimo skupaj in poskusimo kaj narediti.Vsi nas ali pa skoraj vsi obravnavajo kot nebodigatreba,najbolj pa današnji oblastniki,ki brez nas ne bi bili tam kjer so zdaj.
Sramota za državo, ki za ljudi(veterane),ki so bili v času osamosvajanja pripravljeni za to državo žrtvovati tudi svoje življenje tako malo ali pa nič ne naredi.

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. FRANC PULKO , 25.06.2009 19:00
ocena (3)
se strinjamse ne strinjam
Svoboda

Kaj pomeni svoboda, smo vedeli takrat, ne tako davnega 1945. leta, in še, da se za njo ne berači kot ujeta ptica v kletki. Imeli smo vedenje, da svoboda ne pomeni hlapčevati na svoji zemlji pod svojim nebom…soncem.

Kaj pomeni svoboda, smo vedeli tudi 1991. leta, ali vsaj dobršen del Slovencev je vedel, kaj hoče in do kam, ko se jo brani.

Ustvarili smo si novo državo, začrtali nove poti, toda ostalo je vprašanje, na katerega si ne moremo…ne znamo..nočemo odgovoriti, ki pa je vsaj na prvi pogled enostavno.

Vprašanje je: a je svoboda, da počenjamo, kar se nam hoče? Naj ljudstvo ne sprejema oblast družbe, ali naj družba ne sprejme oblast nacije? Četudi sprejmemo oblast s strani družbe ali države, zakaj se še vedno ne počutimo svobodni? Kakšna je potem zavest o svobodi, ki jo enako čuti posameznik, družba ali nacija? Kakšna je nit, ki povezuje posameznika, družbo in nacijo, da se počutijo neodvisno? To je nit, ki so jo za nas zasnovali naši predniki in nekateri še živeči vrli Slovenci. Ta nit nam podarja vero v trajne vrednote, ki so jih ustvarili prav oni.

Ker še mnogi verjamemo v načelo »blaginja za vse«, ki so ga vsadili naši predniki. Vrednote so vzpostavljene na temelju večne pravičnosti in resnice, na temelju svetlobe vedenja in spoznanje naših umnikov, kar predstavlja mehanizem neodvisnosti.

Mi smo takrat, samo takrat, leta 1990 imeli vizijo, kako ustvariti družbo, ki bi temeljila na trajnih vrednotah in načelih, saj samo načela in vrednote naših prednikov bi morala biti temelj našega osebnega, družbenega in nacionalnega življenja.

Prav tako važno vprašanje je kultura, saj ima le-ta

povezovalno vlogo, povezuje enega človeka z drugim, in mora popravljati škodo, ki jo pogosto povzroča politika; mora biti most povezovanja. Kultura ni odvisna od vere in jezika, socialnega statusa posameznika. Mnoge vere zagovarjajo združevanje človeka z Bogom. Toda človek se mora najprej združiti s človekom. Vzdržujte nit kulture, ki povezuje enega človeka z drugim.

Nacija ni poražena, dokler ji uspeva ohraniti svojo kulturo in svoje vrednote.Tisti, ki so sprejeli odgovornost za ustvarjanje prihodnosti, so dolžni, da si na svoja ramena naložijo tudi odgovornost za sedanjost.Ti lahko skriješ svoje užitke in želje pod svoja oblačila, lahko jih zaviješ tudi v svoje sladke besede, vendar ne moreš skriti resnice. Resnica se bo prej ali slej pojavila pred tvojim obrazom.

Bolj kot delovanje zlih ljudi, narodu škoduje neprizadevnost dobrih ljudi.

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. DRAGO PIŠEK , 08.05.2009 20:04
ocena (1)
se strinjamse ne strinjam
SLOVENSKA ENAKOPRAVNOST????????

Slovenska enakopravnost----ja za tujce,ki so delali proti nam leta91.Celo država pozablja zakaj smo bili na barikadah..Dosegli smo samo to,da se sedaj tajkuni bogatijo na račun samoosvajanja.Leta nazaj sem gladovno stavkal v občini Piranu.Glede stanovanja,ki ga še dan danes nisem dobil.Čeprav se je tudi zveza veteranov prizadevala pri tem.(Gospot Jože Kuzman,me je prepričal,da sem končal gladovno stavko.In,da dobim veteranski dodatek.)Piranska opčina je obljubila stanovanje.(a dobil sem 7 celih,kvadratov--CELIH 7 KVADRATOV-raskošje v ponudbo.Seveda nisem mogel sprejeti kajti psa nimam,da bi stanoval v teh kvadratih.Čeprav so po 14 dneh po tistem, dali 62 kvadratov stanovanje družini is srbije.Ki niti državljanstva niso imeli do tedaj.Na vsaki stanovanjski raspis se javljam. Pa glej ga zlomka!!Vedno pristanem nekje na 30--40 mestu.Hoteli Palace mi, pa grozi z deložacijo(Tajkun GO:Bavčar)V Piranski občin, pa tako in tako ni razumevanja.Celo dobili so nalog od naše ljube DRŽAVE,da vse,ki jih je država(izbeglice) nastanila v Luciji (samski dom)morajo sedaj dobiti primerna stanovanja in stanovajnsko pravico, ter celo odkup po, Jazbinškovem zakonu.od takrat, niso plačevali niti elektrike niti vode ,kaj šele stanovanje.Ter so dobili še podporo za živet.In to vse na davkoplačevalski denar)NAS SLOVENCEV.No pa se sedaj sprašujem,zakaj smo bili pripravljeni. braniti s našimi življenji to našo DRŽAVO???Celo srbi,ki so moji sosedje, so 91 leta,pluvali na nas.Ter našim družinam grozili.(sedaj so pa najbolje cenjeni v naši Državi.Ćeprav so bili 5 kolonaši)Sedaj se nam pa te,isti smejejo.To je naša preljuba SLOVENIJA.Vem le to,91 leta sem bil pripravljen braniti,SLOVENIJO.S življenjem!!!!Sedaj pa še bolj, bom branil svoj dom. (oprostite moji pisavni napaki)
LP:Drago Pišek

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. NIKO KEŠINA , 17.04.2009 01:49
ocena (8)
se strinjamse ne strinjam
DELAVCEM POMURKE

Vsem bivšim delavcem sedaj že bivše Pomurke izrekam moje iskreno sožalje. Enako usodo sem že doživel leta 1998 ko je moje podjetje šlo v stečaj in sem ostal na cesti. Vaš položaj, strah in vaš obup mi je zelo dobro znan. Videl sem vaše solze, za to pa sočustvujem z vami.
Mi veterani vojne za Slovenijo se nismo borili za tako državo v kateri bodo ljudje živeli od paketov rdečega križa, hodili v t.i. socilane trgovine, živeli od socialne pomoči in miloščine Jamstvenega sklada. Nikoli prej se ni zgodilo, da bi zmanjkalo paketov pri rdečem križu in Karitasu, tako kot se to dogaja sedaj. Nekoč v ne tako daljnji preteklosti se je rdeči križ ukvarjal z organiziranjem tečajev nudenja nujne medicinske pomoči, nudenjem pomoči prizadetim v vojnah in naravnih katastrofah, nudenjem pomoči brezdomcem, iskanjem pogrešanih oseb v vojnah, organiziranjem krvodajalskih akcij in podobno. In kaj dela rdeči križ danes? Nudi pakete lančim kruha, zelo žalostna podoba moje države. Sedanje stanje ni samo posledica svetovne ekonomske krize, nikakor ne. Ko sem ostal brez dela pred 11-imi leti takrat še ni bilo krize, od takrat pa jaz živim na robu eksistence. Naša država ni revna, to pa tudi ne. Je pa njeno nacionalno bogatstvo nepošteno in nepravično razdeljeno. Eni imajo vsega preveč, drugi pa živijo od paketov rdečega križa in karitasa. Eni za nagrado ker so samo en mandat uspešno vodili podjetje, dobijo milijon evrov. Drugi za 35-letno zvestobo podjetju dobijo knjižico v roke in naslov rdečega križa ter naslov centra za socilano delo. Tu je pa pomembno omeniti, da so vseh 35 let delali za mizerno plačo. Tisti ki je za nagrado dobil milijon je pa itak bil dolžan dobro voditi podjetje, ker je za to prejemal bajno plačo. Ni mi jasno za kaj po tem tako visoka nagrada. Po tem bi pa vsak predsednik vlade moral dobiti saj 5 milijonov evrov ker je dobro vodil državo. Državo je pa saj petkrat težje voditi kot banko.
Leta 1991 sem bil velik optimist, sedaj pa že dolgo ne. Takrat sem verjel, da bo naša nova država prijazna do svojih državljanov, tujcev in turistov. Da bo pravična in enaka mati vsem. Sedaj pa vem da so to bile samo moje sanje. Takratni predsednik države Milan Kučan je rekel na razglasitvi naše samostojnosti: "Nocoj so dovoljone sanje, jutri je nov dan" In res so bile samo sanje.
Moje sporočilo danes: Nocoj so še dovoljene sanje, jutri je pa že novi stečaj.
(za eventuelno tipkarsko napako se oparvičujem)
Niko Kešina - Jesenice

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. JANEZ REBERC , 20.03.2009 22:07
ocena (11)
se strinjamse ne strinjam
To je Slovenska enakopravnost ???

Tudi jaz se močno sprašujem,koliko veteranov bi pred 18.leti vzelo puško v roke, če bi vedeli kaj nas čaka? Enim pripada vse,tistim,ki pa pridno polnimo državno blagajno,pa zelo malo! Pa lahko država obstaja brez denarja iz gospodarstva in brez davkoplačevalskega denarja? Kdo pa v tej državi porabi največ davkoplačevalskega denarja? To se naj mnogi vprašajo?

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. JANUŠ DULAR , 02.03.2009 12:58
ocena (15)
se strinjamse ne strinjam
26. februar 2009 , ALI SMO ZA TAKŠNE VREDNOTE DRŽALI GLAVE NAPRODAJ ?

Sprašujete se le za koga ? Enako se ta moment sprašuje XY Slovencev.
Odgovor: za KRAMARJA/ NLB, XY državnih inštitucij ( a SAZAS, ZZZV etc),ZA XY osebo Zavarovalnica TRIGLAV - nagrade, DEBELJAK/ Mercator etc.
Za zdravstvene usluge pa moramo tako ali drugače plačevati še posebno tako, da sploh prideš na vrsto.
Lahko bi našteval še pa še - vse to je sektor, ki ne ustvarja dodatne vrednosti, ampak jo troši.
L.p. iz proizvodnje.

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 11370
št. pogledov trenutnega uporabnika: 9475
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 28.03.2020 22:24:18 | čas izdelave strani: 0,447s