< nazaj na forum

25. februar 2009 / Glasilo Veteran / Članki

Vandalizem brez primere - ONESNAŽENA FONTANA PRED SPOMENIKOM OSAMOSVOJITVE V KOČEVJU

Fontana pred spomenikom osamosvojitve v Kočevju, sicer vse bolj priljubljenem zbirališču krajanov,  deluje šele dobrega pol leta, vendar je v tem kratkem času, kot kaže, že postala cilj vandalizma. Potem ko je lani ploščad spomenika s svojim »umotvorom« onečedil pisec primitivnih političnih sporočil, se je zdaj nadenj najverjetneje spravil še neznani ljubitelj ognja.


Črna spenjena voda v bazenu fontane, ki je v prve dni oktobra povzročila nemalo težav delavcem kočevskega Hydrovoda, saj sta dva zaposlena za težavno čiščenje potrebovala skoraj ves delovni dan, je po prvih hipotezah posledica zažiga vnetljive tekočine. Policija zadevo preiskuje, dejstvo pa je, da se kočevski veterani s podobnimi problemi v zadnjem času srečujejo vse pogosteje.
V lanskem decembru je podstavljeno eksplozivno telo povsem uničilo kamnito ploščo pomnika v Mozlju, letos pa je z garaže Mihaela Vreska pri Kočevskem jezeru, kjer je bilo v obdobju 1990/91 tajno skladišče orožja, medtem že identificirana oseba odtrgala bronasto spominsko ploščo in jo poskušala prodati občanu, ki pa je o tem na srečo obvestil policijo.


Seveda so tovrstna dejanja po vsej verjetnosti povečini le posledica objestnosti ali koristoljubja, vendar hkrati izražajo stanje duha v več kot petstoletnem mestu, kjer so nekateri, potem ko je občinska skupščina pred dvema letoma sprejela sklep, da bo s poimenovanjem treh ulic v naselju Mestni log počastila spomin na čas osamosvajanja, zagnali vsesplošen vik in krik ter podpisovali protestne peticije. Nihče ni prerok v lastni domovini, so modrovali že stari Rimljani in to očitno velja tudi za Kočevsko, kjer se je leta 1990 začel rojevati organizirani odpor proti zloveščim namenom JLA in tedanjih zveznih oblasti.

Besedilo in fotografija: Mihael Petrovič ml.

Slikovne priloge

  • 25. 02. 2009
    Črna voda, pene in plast mastnih saj – podoba fontane pred kočevskim spomenikom osamosvojitve 2. oktobra 2008


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2857
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2728
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 27.09.2020 05:19:38 | čas izdelave strani: 0,396s