< nazaj na seznam Aktivnosti

Vrsta aktivnosti:

Kraj: Center za obrmabno usposabljanje Poljče

Datum: 28. februar 2009

Delovni posvet predstavnikov območnih veteranskih združenj z ožjim vodstvom ZVVS

POLEMIČNO V POLJČAH

 

V centru za obrambno usposabljanje v Poljčah so se 28. februarja z ožjim vodstvom ZVVS sestali predstavniki območnih veteranskih združenj iz celotne Slovenije. Poglavitni namen srečanja je bila razprava o osnutku finančnega poročila zveze za leto 2008, vendar pa so prisotni načeli tudi nekatere druge pereče teme s področja delovanja združenj in ZVVS.

Uvodoma sta razpravljalce pozdravila radovljiški župan Janko Stušek in predsednik ZVVS Janez Pajer. Slednji se je v svojem nagovoru dotaknil tudi nekaterih aktualnih vprašanj, od pisma, ki so ga nekdanji oficirji JLA pred časom naslovili na najvišje državne predstavnike, preko t.i. izbrisanih, do diskriminatornih veteranskih zakonov in socialne problematike veteranov. Glede generalskega pisma je predsednik Pajer pojasnil, da se bo nanj odzval z zapisom na spletnem portalu ZVVS, na podlagi razprav v forumih pa bo zveza argumentirala svoja nadaljnja stališča. Vsekakor pa je po Pajerjevem mnenju nedoumljivo, da generali državi postavljajo kakršnekoli zahteve, kakor je po njegovem neprimerno tudi, da se problematika izbrisanih, od katerih jih je veliko res doživelo krivico, mnogo pa je bilo špekulantov in Sloveniji sovražnih posameznikov, rešuje neselektivno. Obenem se številni veterani soočajo s težkim socialnim položajem, država pa jim ne nudi ustrezne socialne, zdravstvene in zaposlitvene pomoči. Žal tudi nedavni pogovori na pristojnem ministrstvu in pri predsedniku vlade ne dajejo dosti upanja, da bi se položaj v kratkem izboljšal, še posebej ne v pogojih gospodarske krize, je povedal Pajer.

 

Precej živahna razprava se je vnela ob predlogu finančnega poročila, ki ga je predstavil generalni sekretar Mitja Jankovič. Medtem ko so nekateri poudarili, da je poročilo v primerjavi s prejšnjimi leti znatno preglednejše in izčrpnejše, pa so drugi predlagali več dopolnil. Predvsem bi bilo potrebno pojasniti vsa večja odstopanja med planiranim in realiziranim stanjem pri posameznih postavkah, poročilo dopolniti z indeksi in ga zaradi primerljivosti oblikovno prilagoditi sprejetemu finančnemu načrtu zveze. V njem bi bilo treba navesti tudi letni poslovni izzid. Ker se je izkazalo, da so mnenja o ustrezni obliki poročila precej deljena, je bil ob koncu podan predlog, naj se letošnja oblika povzetka prihodkov in odhodkov po skupinah ob ustreznih popravkih ohrani, tistim ki bi to želeli, pa se v bodoče omogoči vpogled v detajlno poročilo, ki ga sicer obravnava nadzorni odbor.

 

Problem, ki buri duhove v območnih združenjih, je tudi financiranje aktivnosti na lokalnem nivoju. Združenja od zveze neposredno prejemajo sredstva v višini enotne osnove, povečane za dodatek, ki je sorazmeren številu vplačanih članarin v posameznih OZVVS, posredno pa je njihova dejavnost financirana tudi preko izdajanja članskih izkaznic, glasila Veteran, vodenja evidenc, pošiljanja položnic in drugih nalog, ki jih za združenja centralizirano opravlja zveza. Zapleta se predvsem pri sredstvih za spominska obeležja, svečane obleke, zastave, promocijo, zbornike in prireditve, kjer so nekatera združenja pri pridobivanju sredstev ZVVS zelo uspešna, druga pa ostajajo praznih rok. Deloma je to posledica slabega delovanja pokrajinskih odborov in iz tega izhajajoče premajhne informiranosti, se je glasilo pojasnilo vodstva zveze, deloma pa tudi ne dovolj jasnih kriterijev za dodeljevanje sredstev. Kot je razložila predsednica komisije za statutarna, finančna in organizacijska vprašanja, mag. Rina Klinar, so prav zato - poleg sprememb statuta ZVVS - v pripravi ustrezni pravilniki, s katerimi naj bi se ta problematika razrešila. Več predstavnikov združenj je ob tem menilo, da bi bilo pred sprejemanjem novih pravilnikov in sprememb statuta osnutke v razpravo potrebno posredovati OZVVS, saj so združenja ustanovitelji zveze in ne obratno.

Čeprav je bila polemika na trenutke dokaj burna - še posebej pri vprašanju, ali ZVVS in OZVVS v bodoče definirati kot profitne ali kot neprofitne organizacije ter ob izjavi predsednika Pajerja, da je 17. maj (dan pričetka projekta MSNZ in zavrnitve predaje orožja v nekaterih štabih TO) velika laž - pa se je pokazalo, da so tovrstne izmenjave mnenj potrebne. Gotovo se bodo na njih še kresale iskre in se soočala zelo nasprotujoča si stališča. Prav tako bi bila tudi udeležba na srečanju lahko boljša, saj se  kar nekaj območnih združenj ni odzvalo vabilu. Vsekakor pa je to edini način, da se neposredno opozori na odprte probleme in locira konfliktne točke v organizaciji, kar je ob predpostavki primernega odziva organov zveze tudi predpogoj za dolgoročno uspešno delovanje ZVVS.Vir: Mihael Petrovič ml.

Slikovne priloge

  • 26. 03. 2009
    COU Poljče


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. IVO FURLAN , 16.09.2010 16:48
ocena (2)
se strinjamse ne strinjam
ZVVS Ljubljan mesto

Od kongresa v Murski Soboti je vse potihnilo. Pa brez zamere, ampak jaz nisem nikjer zaznal, da bi se razpravlajlo o zloglasnem členu (imenovanega Laki Fox), ki ne dopušča naši ljubljanski organizaciji ZVVS uradnega sprejetja v zvezo ZVVS, pa čeprav je naš statut enak kot zvezni, torej ni nobenega zadržka, razen seveda navedega člena.
Lep pozdrav in vse dobro pri vašem delu.
ivo furlan ljubljana

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 4990
št. pogledov trenutnega uporabnika: 4830
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 28.03.2023 01:54:34 | čas izdelave strani: 0,396s