< nazaj na seznam Aktivnosti

Vrsta aktivnosti: / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Datum: 22. februar 2011

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS)

Predstavniki Zveze društev General Maister (ZDGM), Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske, Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije (ZDVIS), Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), Zveze policijskih veteranskih društev Sever (Združenje Sever) in Društva MORiS Kočevska reka (Društvo MORiS) – podpisnic dogovora o sodelovanju domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, so na 20. rednem sestanku Koordinacijskega odbora domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, dne 16. februarja 2011, med drugimi zadevami obravnavali in usklajevali aktivnosti, s katerimi bo obeležena 20. obletnica samostojnosti republike Slovenije in 70. obletnica ustanovitve Osvobodilne fronte Slovenskega ljudstva in začetek znamenitega narodno osvobodilnega gibanja ter upora proti okupatorju v letu 1941.

 

V razpravi o programu proslave teh obletnic so soglasno ugotovili, da so zgodovinski dogodki, ki se jih v jubilejnem letu 2011 še posebej spominjamo,  izrednega in usodnega pomena v stoletnih prizadevanjih Slovencev za lastno državo , za svobodno in ustvarjalno življenje, za družbeno ureditev  v katerem bo zagotovljeno spoštovanje človekoljubnih pravic, enakopravnost, pravna in socialna varnost, upravičen ekonomski in družbeni položaj slehernega človeka, v katerem bo vladala sloga, enotnost in zadovoljstvo ljudi.

 

Žal nas razmere v slovenski družbi v jubiljnem letu samostojbnosti opozarjajo, da je marsikaj v nasprotju s pričakovanji in idejami za katere smo se borili in v nasprotju z vrednotami, ki smo jih branili.

 

Zlasti smo zaskrbljeni zaradi stanja v slovenskem gospodarstvu, propadanja mnogih podjetij, nelikvidnosti, čedalje večjemu številu brezposelnih, ki so po letih poštenega dela postali socialni podpiranci, ki živijo v revščini.

 

Skrbi nas nespoštovanje pravnega reda, izigravanje pravnih predpisov, pojavov kriminala, premalo odločnega pregona nosilcev in soudeležencev v kriminalnih dejanjih, propadanja družbenega premoženja in kar je še posebej zaskrbljujoče, da so v to vpleteni (sicer redki), celo posamezniki iz pravosodnega aparata in zakonodajnih organov. 

 

Poglablja se politična, družbena in socialna kriza vrednot, kriza identitete, ki je posledica neenotnosti in divergentnega delovanja parlamentarnih strank za svoje interese. Postavlja jo pred in nad splošne interese in namesto, da bi strnile napore pri iskanju izhoda iz krize ena drugim nagajajo ter s tem zmanjšujejo učinkovitost državnih in drugih organov, namesto, da bi nakazale smer razvoja Slovenije.

 

Zaskrbljujoči so poskusi razvrednotenja države; obrambno varnostnih struktur, organov pravosodja in celo institucije predsednika Republike. Slednje je še posebej zaskrbljujoče, saj se z namen diskriditacije predsednika države, uporabljajo raznovrstna podtikanja in sinuacije, ki mečejo zelo slabo luč na ugled države v mednarodnem okolju.

 

Vojni veterani, žrtve vojne in domoljubi, potomci borcev in braniteljev domovine smo ponosni na prispevek, ki smo ga v bojih za samostojno Slovenijo dali sami, naši očetje in dedje. Ne moremo pa biti ponosni na vse kar se negativnega dogaja v naši ljubi domovini. Zato v svoji zaskrbljenosti nad omenjenimi pojavi pozivamo vse politične stranke in družbene sile, državne organe Republike Slovenije in vse ljudi, ki pošteno mislijo, da se uprejo tovrstnim poskusom ustvarjanja afer in napetosti, ki onemogočajo normalno delo in izpolnjevanje temeljnega poslanstva skrbi za državo in njene prebivalce, za kar so bili izvoljeni oziroma imenovani, da svoje moči usmerijo k iskanju izhoda iz kriznih razmer v skupno dobro vseh državljanov in za razvoj Slovenije.

 

Zgodovinske izkušnje preteklega 20. stoletja pričajo, kam lahko pripeljejo neupravičeni napadi na osebo in inštitut predsednika republike, kot najvišjega predstavnika demokracije. V Weimarski republiki je nacionalistična desnica napadala s krivičnimi obtožbami predsednika Fridricha Eberta, ki je sicer na sodišču dobil satisfakcijo, toda slučaj je močno škodoval nemški demokraciji. Podobno se je dogajalo v Španiji, pred desničarskim pučem leta 1936. Iz novejšega časa pa je verjetno mlajšim poznan slučaj čilskega socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja, ki ga je desnica poskušala na vse načine diskriditirati, kot uvod za svoj prevzem oblasti.

 

KOORDINACIJSKI ODBOR

Slikovne priloge

  • 24. 02. 2011
    Predstavniki koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS)


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja haribo Anton Lebarsk , 08.04.2011 09:06
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
komunjare

Pogledam sliko koordinacije. Kaj vidim? Same stare partijske funkcionarje, ki so celo življenje zasedali državne službe in se udobno namestili s solidnimi penzijami. Zdaj jih pa skrbi za gospodarsvo, brezposelnost.... Zelo jih skrbi. Edino jih skrbi, če bodo svoje penzije obdržali.
Zelo cinično je ko dobro situiran penzionist svetuje mlademu brezposelnemu izobražencu. Kako naj vam mladi verjamejo in upoštevajo tradicijo iz preteklosti. Pa pejte mal med mlade pa jih poslušajte kaj jih skrbi in kako živijo.
Kolk ste jih spravli v svoje vrste?
Velik denar se zapravi za penzionistične preskrbljence , ki vodijo domovinsko veteranske organizacije.

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS Član



Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 5124
št. pogledov trenutnega uporabnika: 5035
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 29.03.2023 08:41:20 | čas izdelave strani: 0,439s