Sen o samostojni slovenski državi se uresničuje

 

Zasedba Republiškega štaba za Teritorialno obrambo

4. oktobra 1990 je ob 22.30 enota vojaške policije iz Vojašnice Šentvid vdrla v Republiški štab za Teritorialno obrambo, ki je bil na Prežihovi 4 v Ljubljani. Predstavniki JLA so sporočili, da gre le za dodatno zavarovanje objekta, v resnici pa je šlo za »operetni udar«, voden iz Beograda, uresničevala pa sta ga odstavljeni generalpodpolkovnik Ivan Hočevar in poveljnik 5. vojaškega območja general Konrad Kolšek. Odziv Slovencev je bil buren. Nekoliko so se pomirili po pojasnilu, da se je republiški štab pod vodstvom vršilca dolžnosti načelnika Janeza Slaparja že pred tem preselil drugam.

 

Zasedba RŠTO


Dan, ko je zadišalo po slovenski vojski

 

V Kočevski Reki je bil v ponedeljek, 17. Decembra 1990, mrzel zimski dan, vendar je bil to poseben dan. Dogajalo se je nekaj, kar je pomembno vplivalo na poznejši potek dogodkov, nekaj, kar je korenito poseglo v novejšo zgodovino slovenskega naroda, v uresničitev tisočletnega sna o samostojni slovenski državi. Tega dne je bila v Kočevski Reki prvič postrojena specialna brigada MORiS. Odkrite grožnje JLA so pripadnike brigade le še bolj spodbudile, jih navdale s ponosom, da so se zavedali, da se rojeva nova slovenska vojska. Televizijska slika iz Kočevske Reke je povedala: »V redu! Tukaj smo! Lahko pridete!« MORiS je bila prva enota slovenske vojske, v kateri se je Domovina pisala z veliko začetnico.

 

Pripadniki brigade v postroju so bili
oblečeni v različne uniforme, kar je
poudarjalo različnost specialnosti in
namembnosti enot.

 

Plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo


Plebiscit o samostojnosti in neodvisnosti je neuradno predlagala Socialistična stranka Slovenije, uradno pa Demos. Ob različnih mnenjih je prevladalo stališče, da bo plebiscit veljaven in za Slovence časten, če bo za samostojnost glasovala več kot polovica volilnih upravičencev. Potekal je 23. decembra 1990, na njem pa je kar 88,5 odstotka od 93,2 odstotka udeleženih upravičencev glasovalo za samostojnost. Ob Prešernovi Zdravljici je republiška skupščina 26. decembra 1990 slovesno razglasila rezultate plebiscita.

Premik-91


V okviru priprav na osamosvojitev je Teritorialna obramba Republike Slovenije izvedla več vaj, med najpomembnejšimi pa je bila vojaška taktična vaja Premik-91, ki je potekala od 22. do 24. marca 1991. Cilji vaje so bili izvedba mobilizacije, preverjanje taktičnega delovanja enot TO ob napadih med premikom in protidiverzantski boj. Sodelovale so enote TO 6. in 2. pokrajinskega štaba za TO ter specialna brigada MORiS. Vaja se je začela z mobilizacijo na Vogerskem pri Novi Gorici, sledil je premik v smeri Postojna–Sodražica–Kočevje–Trebnje, končni cilj pa je bila Šmarjeta na Dolenjskem. Med premikom enot je potekalo veliko dejavnosti. Tako je enota sodelovala v protiletalskem in protihelikopterskem boju, v Starem Logu na Kočevskem se je spopadla s postavljeno zasedo, poleg tega je pregledala teren, saj je obstajala nevarnost sovražnih izvidniških diverzantskih skupin. Vaja Premik-91 je potrdila pripravljenost Teritorialne obrambe Republike Slovenije, da postane ključni nosilec obrambe prek oboroženih oblik v okviru obrambnega sistema, če bi bile ogrožene svoboda, neodvisnost in ozemeljska celovitost Slovenije. Pravilne usmeritve, strokovno vodenje, visoko motivacijo, dobro logistiko in izkušnje smo kmalu koristno uporabili. Bili smo pripravljeni.
 

Vajo Premik-91 je vodil Republiški štab za
Teritorialno obrambo Republike Slovenije.
Kronologija trenutno ni dosegljiva zaradi prenove ...

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 7637
št. pogledov trenutnega uporabnika: 7502
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 28.03.2023 00:40:44 | čas izdelave strani: 0,245s